Tävlingsupplägg

En Endurotävling består av två delar, specialsträckor med tidtagning och transportsträckor mellan de olika specialsträckorna. Enduro är en cykeldisciplin som passar dig som vill kombinera tekniskt rolig cykling med uthållighetsträning.

Alla är välkomna att delta/anmäla sig till våra nationella tävlingar i, oberoende på nivå och tidigare tävlingsbakgrund. Både tävlings- och motionsklasser finns att tillgå.

Specialsträckorna (SP) är själva tävlingsmomentet. Under en tävling ingår normalt cirka fyra till sju specialsträckor av varierande längd, allt ifrån några hundra meter till över två kilometer. Specialsträckorna går i huvudsak utför, men små klättringar kan förekomma. Tiderna på specialsträckorna läggs samman och den med snabbast tid vinner tävlingen. Karaktären på specialsträckorna kan variera beroende på var tävlingen körs, och allt ifrån flowleder med hopp till teknisk stig kan förekomma. Men det viktigaste är att det ska vara rolig cykling!
Transportsträckorna (TS) är
också en viktig del av tävlingen. Här få du chansen att umgås med dina medtävlare samtidigt som du transporterar dig till nästa specialsträcka. Transportsträckorna kan även delvis bestå av transport med lift.

För att vinna en Endurotävling behöver du vara både uthållig och tekniskt duktig för att på så sätt kunna ge allt på specialsträckorna och däremellan orka cykla transportsträckorna. Du kan genomföra tävlingen på vilken mountainbikecykel du vill, men en heldämpad cykel är att föredra. En optimal cykel bör ha 120-170 mm fjädringsväg beroende på sträckornas karaktär. Du förbättrar dina möjligheter till en god prestation och ökar din egen säkerhet genom att cykla alla specialsträckor (och transportsträckor) åtminstone en gång på den officiella träningen.

Internationell Enduro