En stor faktor för att fortsätta utvecklas som en redan nationellt etablerad cyklist är att delta i internationella tävlingar. En Enduro- eller Downhilltävling hemma i Sverige kan skilja sig stort mot en internationell tävling och det är viktigt att du som elitsatsande cyklist får både rutin och erfarenhet av detta. Likaså ingår det i uttagningskriterierna för landslaget att du på egen hand tävlar internationellt.

Det är alltså fullt möjligt att tävla internationellt på egen hand utan att tillhöra landslaget. Nedan följer en kort beskrivning kring hur du går tillväga.

Enduro

Bäst information för internationella Endurotävlingar hittar du på EWS hemsida www.enduroworldseries.com. Men sammanfattningsvis finns det tre nivåer, Kvaltävlingar (Qualifier), Continental series och Enduro world series.

Kvaltävlingar
En kvaltävling till EWS är i grunden en nationell tävling där du har möjlighet att samla kvalpoäng till EWS. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till kvaltävlingar oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

Continental series
Continental Series är internationella tävlingar centrerade till våra olika kontinenter, till exempel "Europacupen", där du har möjlighet att samla kvalpoäng till EWS. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till dessa oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

Enduro world series
Enduro worlds series är världscupen i Enduro. För att kunna delta i EWS behöver du inneha tillräckligt med kvalpoäng (från ovanstående tävlingar) från föregående säsong för att i början av nästkommande år tillhöra den så kallade "reserved list". Reserved list är i grunden världsrankingen i Enduro och mer om vilka krav som ställs kan ses här.

Downhill

Bäst information om internationella Downhilltävlingar hittar du på internationella cykelförbundets hemsida UCI.

Enkelt beskrivet kan man säga att Downhilltävlingar är uppdelade i tre kategorier, nationella tävlingar, tävlingar centrerade på kontinenter (till exempel Europacup) och världscupstävlingar. De två förstnämnda kan alla med tävlingslicens delta/anmäla sig till oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

Nationella tävlingar
Nationella tävlingar i olika UCI klasser/kategorier. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till kvaltävlingar oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

Europacupen
IXS Downhillcup är den bästa instegstävlingen för dig som vill börja tävla större internationella tävlingar. Alla med tävlingslicens kan delta/anmäla sig till kvaltävlingar oberoende om de går i Sverige eller utomlands.

UCI Mountainbike Worldcup
För att kunna delta i världscupen i Downhill som elitcyklist (19+ år) behöver du antingen inneha tillräckligt med UCI poäng (40 poäng) eller bli uttagen till landslagsuppdrag av förbundskaptenen. Som junior (17-18 år) gäller att man blir uttagen att köra i landslagsregi. För både junior och elit finns det även en begränsad möjlighet att söka dispens från förbundskaptenen att få tävla i världscupen i egen regi. Deltagande sker i så fall i landslagskläder, enligt kraven från UCI.

UCI klasser/kategorier
Downhilltävlingar är indelade i olika kategorier (kategori 1-3, CC, CDM, CM) beroende på nivå på tävlingen. Desto högre nivå på tävlingen desto mer UCI poäng har du möjlighet att få vid deltagande och goda resultat.