Tävlingsupplägg

Downhillcykling är cykelsportens motsvarighet på skidåkningens störtlopp. Tävlingsupplägget är relativt enkelt, du tävlar på tid på en utmärkt bana i varierande terräng som går nerför. Banans tävlingstid kan variera ifrån cirka en till fem minuter och du ställs inför tekniska utmaningar som hopp, branter, kurvor och stenpartier på vägen ner.

Alla är välkomna att delta/anmäla sig till våra nationella tävlingar i Downhill (SWE Cup och SM), oberoende på nivå och tidigare tävlingsbakgrund. Både tävlings- och motionsklasser finns att tillgå.

Tävlingen avgörs i ett tävlingsåk, en final, där snabbast tid nerför tävlingsbanan vinner. På större internationella tävlingar arrangeras ett kval innan finalen, vilket gör att endast de snabbaste cyklisterna i kvalet får köra finalen. På nationella tävlingar i Sverige genomförs också ett kval, men i regel får alla som genomfört kvalet ställa upp i finalen.

Innan tävlingen startar ges möjlighet att träna på tävlingsbanan ett flertal gånger både för att öka dina chanser till en god prestation och för din egen säkerhet. Att träna på banan innan är även ett krav för att få starta i kvalet och finalen.

Vanligtvis går Downhilltävlingar i en skidbacke sommartid, vilket möjliggör att du kan åka lift upp till starten av tävlingsbanan för träning och tävling.

Vill du vinna en Downhilltävling behöver du tycka om fart och adrenalin, vara tekniskt duktig på cykeln och kunna prestera när det gäller. För att öka dina chanser till en god prestation vid tävling bör en kraftigare mountainbike användas. Det går bra att tävla på en Endurocykel med cirka 140-170 mm stötdämpning, men bäst för ändamålet är en Downhillcykel med upp emot 200 mm stötdämpning och rejäla däck.

Internationell Downhill